Ratkaisukeskeinen työnohjaus

 

Ratkaisukeskeinen työnohjaus on vuorovaikutukseen ja dialogisuuteen pohjautuvaa työhyvinvointia ja ammatillisuutta tukevaa mentorointia ja työnohjausta. Työnohjaajan tehtävänä on auttaa asiakasta itse oivaltamaan ja ratkaisemaan erilaisia ja monimuotoisia ammatillisia haasteita.

Ratkaisukeskeisen työnohjauksen tavoitteena on tukea osallistujien ammatillista identiteettiä ja kasvua, auttaa asiakasta käsittelemään työssään esiintyviä vaikeita ja hämmentäviä tuntemuksia ja tunteita, auttaa asiakasta ymmärtämään ja ratkaisemaan haasteellisia työtilanteita, löytämään omia voimavarojaan ja vahvuuksiaan sekä löytämään työniloa, työhyvinvointia ja löytämään kukoistus työssään itsenä ja muiden kanssa.

Työnohjaus voi olla yksilö-, ryhmä- tai koko yhteisön työnohjausta.

Työnohjauksessa määritellään asiakkaan omat työnohjaustavoitteet, tehdään toimintasuunnitelma tämän pohjalta sekä aikataulutetaan tapaamiset asiakkaalle sopivaksi.

Ratkaisukeskeinen työnohjaus painottaa ratkaisukeskeisen filosofian aatetta: Tee sitä mikä toimii lisää! Korjaa vain sitä mikä ei toimi. Psykiatri Steve de Shazerin sanoin: ”Ratkaisu on jo olemassa, se on vain piilossa. Sinä voit löytää sen!”.

Työnohjaus perustuu vaitiolovelvollisuuteen ja työnohjaustilanteet ovat aina yksilöityjä ja siihen työyhteisöön tai työtilanteeseen räätälöityjä kokonaisuuksia.